Újságmúzeum kiállítás

Leírás

A tematikus kiállítás 9 korszakot idéz fel és 122 nagy történelmi eseménnyel foglalkozó címlap alkotja. 1848-49-es forradalom és szabadságharcot, az I. világháborút, az 1919-es proletárdiktatúrát, Trianont, a II. világháborút, 1956-ot, a sportsikereket, az űrutazást és külön szobát lehet berendezni a korábbi nagyságok halálhírével foglalkozó újságokból. Az I. világháborúnál megtalálható például a Világ című újság száma, amely a világháború kitöréséről tudósít, de mellette úgynevezett hadilapokat is megnézhetnek az érdeklődők és természetesen a háború utóéletével, a trianoni döntéssel foglalkozó újságok is megtalálhatok a kiállítás példányai között. A Tanácsköztársaságnál a proletárdiktatúra hivatalos lapja, a Vörös újság is visszaköszön és a zsírpapírra nyomtatott lapok (Esti Népszava) egészítik ki a kiállítást, amely részletesen foglalkozik a Tanácsköztársasággal. A II. világháborúval foglalkozó tematikában a második bécsi döntéstől indul a tárlat, az érdeklődők megnézhetik Ausztria lerohanásával foglalkozó számokat, de elolvashatják Horthy Miklós kiáltványát is, amit a kiugrási kísérlet idején fogalmazott.


Az 1956-os tematika is gazdag, sok egy számot megért újságot nézhetnek meg, de például a kiállítás része az az 1956. november 7- én megjelent Igazság című lap is, amely az utolsó lapszám volt a forradalom idején és pincében szerkesztették és nyomták, miközben kint orosz tankok lőttek.


A sportsikereknél természetesen nem hiányozhat a kiállításról a magyar-angol 6:3-as meccs másnapján megjelent újságok, és a visszavágóról (Magyarország- Anglia 7:1) tudósító Népsport is megtekinthető. A halálhírekről író újságok között ott vannak a Kossuth Lajost méltató lapok, Erzsébet királyné meggyilkolásával foglalkozó különkiadások és Sztálin haláláról tudósító újságok.


Megyeri János szobrászművész felajánlásával a kiállításban helyet kap még Ady Endre megszólalásig élethű szobra, két mellszobor (Puskás Ferenc, Petőfi Sándor) számos nagyméretű képpel, illetve gróf Apponyi Albert 100 éves újságokkal fedett szobra is.


Összes kiállítás
Ahonnan már halhattál rólunk